/ OVER MIJ

Image

Ik ben Koen. Ik ben dichter bij mezelf, schrijver vanuit mijn hart, pianist vanuit mijn buik, performer als wie ik ben en verbinder in energie.

BEL OF MAIL ME
+32 497 99 87 35
info@zeghetmettekst.be

Schrijver van vijf bundels

In 2015 debuteerde ik met de bundel Onderweg naar hier en later. Deze bundel was meer dan een verzameling van losse gedichten en leest als een poëtisch verhaal met miniatuurschetsen en toevallige ontmoetingen, onderweg in het leven van alledag, met sprongen in tijd, ruimte en hoofd. Mijn tweede bundel Leg mij dwars (2016) was een verzameling van 75 puntdichten, geselecteerd en herschreven op basis van ruim 750 puntdichten die ik schreef tussen 2013 en 2016. In 2017 verscheen mijn bundel Ik zie mensen. Deze telde 71 blokjes poëtische tekst, te lezen als een slingerend verhaal, waarin de ik-figuur altijd en overal mensen ziet. Weer een jaar later, in 2018, zag mijn bundel Wij zijn breekbaar het levenslicht. In deze bundel eerde ik het breekbare van het leven in een slingerend verhaal, met teksten die aarzelen tussen poëzie en proza. Voor deze bundel liet ik me inspireren door gesprekken met zeven mensen over breekbaarheid en door de porseleinkunst van Wendy Van Geel. Begin 2020 verscheen de bundel De zin van donderdagen. Hierin ordende ik 52 zinnen van donderdag tot een verhalend geheel, samengebracht met een selectie van eigenhandig gemaakte foto’s in kleur.

Performen in muzikale vertellingen

Elk van mijn bundels is zo geschreven dat de teksten een verhalend geheel vormen. Dat maakt ook dat de bundels zich uitstekend lenen om er muzikale vertellingen van te maken. Voor elke muzikale vertelling werk ik samen met iemand voor de muzikale omlijsting. Zo waren er achtereenvolgens muzikale vertellingen met Marjoke Swinnen (Onderweg naar hier en later), Staf Nys (Ik zie mensen) en Sarah Vaesen (Wij zijn breekbaar). Deze voorstellingen bracht ik alles samen een 30-tal keer op diverse culturele podia voor in totaal ongeveer 2.000 mensen: in tal van bibliotheken, in meerdere huiskamers, in een aantal cultuurcentra plus op culturele festivals als kunstenfestival Watou en stadsfestival Damme.

Image

In de ongewone lente en zomer van 2020 nam ik de tijd om een nieuwe podiumvoorstelling te creëren, met als titel ADEM. Voor deze muzikale vertelling, die intussen twee keer live voor publiek gebracht werd in Tongeren, werk ik samen met mijn levenspartner Jana Schoefs, met wie ik samen Altijd ADEM vorm. Zelf sta ik in voor de tekstperformances en de creatie van pianomuziek, Jana gaat in dialoog met mijn tekstperformances via zang en klank. Nieuwe speeldata van de voorstelling ADEM vind je op de agendapagina.

Kunstvormen combineren

Graag combineer ik mijn poëtische teksten met andere kunstvormen. Zo was er een expositie, die mijn teksten combineerde met de porseleinkunst van Wendy Van Geel. In opdracht schrijf ik ook teksten bij kunstwerken. En ik zoek graag ook zelf de verbinding met andere kunstvormen: op sociale media combineer ik mijn teksten vaak met foto’s, in luisterteksten en videogedichten combineer ik mijn teksten steeds meer met zelf gecreëerde (muzikale) sound en/of videobeelden. Sinds 2020 speel ik ook intuïtief piano en creëer ik al improviserend pianomuziek. Dit resulteerde in april 2021 in de release van mijn eerste album 'HERE and NOW' op Spotify. Dit debuutalbum als intuïtief pianist telt zeven tracks, die, net als de drie singles die erna verschenen, bijna allemaal op maat voor mensen gecreëerd werden.

Mijn labels Zeg het met tekst, Z/Postbus en Z/Studio

Vanuit mijn eigen label Zeg het met tekst publiceer ik mijn eigen bundels, maar ik geef mijn poëtische teksten ook op andere manieren vorm dan als boek. Zo is er Z/Postbus, mijn label van poëtische postkaarten. Er is ook de jaarabonnementsformule van Z/Studio, met maandelijks een luistertekst (met of zonder muzikale sound) via WhatsApp. Verder is er de samenwerking met kledinglabel Sophisticated label, dat sweaters en t-shirts in biokatoen aanbiedt met poëtische quotes van mijn label Zeg het met tekst. En mijn label Z/Studio doet de productie van mijn spoken word tracks en piano-impro's op SoundCloud, maar ook van mijn eigen pianomuziek op Spotify.

Image

BEL OF MAIL ME

+32 497 99 87 35
info@zeghetmettekst.be

WAAR VIND JE ME NOG?